za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
Verzija za štampu

Okrugli sto na temu "Može li Srbija bez nauke?" biće održan u utorak, 28. juna 2016. godine od 11 do 14 časova, u Press centru Udruženja novinara Srbije, ul. Knez Mihailova broj 6/III u Beogradu.

Debata se održava u okviru projekta Demokratski politički forum, u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju, u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.

Jedan od najvažnijih parametara o stepenu razvijenosti jedne države je i procenat novca iz budžeta koji se izdvaja za nauku. Nažalost, i tu je Srbija na poslednjem mestu u Evropi. Postoji ubedljiva korelacija između ulaganja u nauku i privrednog, obrazovnog i kulturnog razvoja jedne zemlje. Nije potrebno obrazlagati dalje situaciju u Srbiji u svim ovim oblastima.

Poslednji potez Vlade – kojim povlači predlog svog ministra da deblokiraju i tako minimalna sredstva za predložene naučne projekte, neodgovorno stavlja naučne ustanove u stanje umirućeg mirovanja.

Smatrali smo neophodnim hitno otvaranje debate i alarmiranje javnosti o teškim posledicama po društvo i privredu koje mogu nastati iz ovakvog odnosa prema nauci. 

Opširnije >>>