za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

Božović: Kritička javnost je umrla

Sociolog Ratko Božović ocenio je da u duboko tradicionalnoj državi nedostaje politička kultura, te da je najveći problem "sveprisutni autoritarni mentalitet".

Božović je na promociji knjige Miodraga A. Živkovića "Nužne reforme Srbije. Danas!" ocenio da je život u partijskoj državi nedemokratski i da je "kritička javnost umrla".

Twitter

NVO osudjuje preporuku taksistima da ne voze azilante

Koalicija protiv diskriminacije najoštrije je u sredu osudila diskriminatornu preporuku Saveza udruženja taksista Srbije da taksisti ne prevoze azilante, ukazujući da to predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije.

"Zakon o zabrani diskriminacije u članu 17 prepoznaje odbijanje pružanja javnih usluga kao oblik diskriminacije", navodi Koalicija koju čine Centar za unapredjivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, Labris, Mreža odbora za ljudska prava, Udruženje studenata sa hendikepom, Gayten LGBT, Praxis i Regionalni centar za manjine.

Twitter

RIK: Manjine mogu da kontrolišu izbore

Generalni sekretar Republičke izborne komisije Veljko Odalović izjavio je danas da će predstavnici izbornih lista na izborima za savete nacionalnih manjina imati pravo da prisustvuju svim fazama rada biračkih odbora od otvaranja biračkih mesta do brojanja listića.

"Mogu da kontrolišu regularnost, mogu da podnesu prigovore", kazao je Odalović agenciji Beta.

Kako je precizirao, predstavnici manjina imaju prvo da prate izborni proces, iako zakonom nije predviđeno njihovo članstvo u proširenom sastavu biračkih odbora.

"Republička izborna komisija će odgovorno, na najvišem mogućem novou i bez pristrasnosti, sprovesti ove izbore", kazao je Odalović i poručio da nema razloga da se unapred prognozira da će biti neregularnosti.

Twitter

Odložen sastanak Radne grupe za Zakon o radu

Sastanak Radne grupe za izmene Zakona o radu, koji je trebalo da bude održan danas, odložen je za sutra.
Šef Pregovaračkog tima Unije poslodavaca Srbije za Zakon o radu Nebojša Miletić rekao je agenciji Beta da je sastanak odložen na zahtev sindikalaca.
Miletić je ranije izjavio da bi Radna grupa trebalo da završi taj posao u naredne dve sedmice, što je rok koji joj je dala Vlada Srbije.

Twitter

"Osloboditi medije od stega vlasti"

Fondacija Slavko Ćuruvija upozorila je, na dan obeležavanja 15 godina od ubistva Ćuruvije, da su sloboda govora i bezbednost novinara u Srbiji i dalje ugroženi.

Oni podsećaju da su u prethodnom periodu uhapšeni osumnjičeni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", "Evropljanina", ali da još nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva, kao i da moralna odgovornost onih koji su učestvovali u vlasti u vreme ubistva nije pokrenuta.

Fondacija podseća i da su ubistva novinarke "Duge" Dade Vujasinović i dopisnika "Večernjih Novosti" Milana Pantića još bez sudskog epiloga. 

Twitter