za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga

Okrugli sto na temu "Može li Srbija bez nauke?" biće održan u utorak, 28. juna 2016. godine od 11 do 14 časova, u Press centru Udruženja novinara Srbije, ul. Knez Mihailova broj 6/III u Beogradu.

Debata se održava u okviru projekta Demokratski politički forum, u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju, u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.

Jedan od najvažnijih parametara o stepenu razvijenosti jedne države je i procenat novca iz budžeta koji se izdvaja za nauku. Nažalost, i tu je Srbija na poslednjem mestu u Evropi. Postoji ubedljiva korelacija između ulaganja u nauku i privrednog, obrazovnog i kulturnog razvoja jedne zemlje. Nije potrebno obrazlagati dalje situaciju u Srbiji u svim ovim oblastima.

Poslednji potez Vlade – kojim povlači predlog svog ministra da deblokiraju i tako minimalna sredstva za predložene naučne projekte, neodgovorno stavlja naučne ustanove u stanje umirućeg mirovanja.

Smatrali smo neophodnim hitno otvaranje debate i alarmiranje javnosti o teškim posledicama po društvo i privredu koje mogu nastati iz ovakvog odnosa prema nauci. 

Opširnije >>>

Božović: Kritička javnost je umrla

Božović: Kritička javnost je umrla

Sociolog Ratko Božović ocenio je da u duboko tradicionalnoj državi nedostaje politička kultura, te da je najveći problem "sveprisutni autoritarni mentalitet".

Božović je na promociji knjige Miodraga A. Živkovića "Nužne reforme Srbije. Danas!" ocenio da je život u partijskoj državi nedemokratski i da je "kritička javnost umrla".

DPF pita... Dragana Vujadinovića

DPF pita... Dragana Vujadinovića

Napravili smo kratak intervju sa Draganom Vujadinovićem, pomoćnikom generalnog direktora valjaonice bakra "Sevojno" i kolumnistom lista "Danas". Srbija već više od decenije prolazi kroz tranziciju i potpuni prelazak na tržišnu ekonomiju, a još uvek smo čini se daleko od tog cilja. Kako vidite dosadašnji razvoj Srbije u tom smislu? Kao odgovor na ovo pitanje citiram deo teksta iz kolumne “Obrnuta ekonomija” u listu “Danas” od 11 i 12.5.2013. godine. “Naša „obrnuta ekonomija“ je evoluirala. Nema više radikalnih manifestacija poput „kanta pumpi“, bezvrednih novčanica sa desetinom nula, zvaničnog kursa od 6 i tržišnog od 33 („devize, vize, ize...“). Odavno su na sceni suptilniji modaliteti. Prilagođeni „novom dobu“. Na prvi pogled sve je u redu i „normalno“, ali efekti i rezultati jasno pokazuju da je na sceni i dalje „obrnuta ekonomija“. U protivnom, valjda bi se jednom približili onoj famoznoj „1989.-toj“ (od kada je krenulo sve naopačke). I na taj način, i u ekonomskom smislu konačno ušli u 21 vek. Ovako smo još u 20 veku i drugom milenijumu. Sa slabim šansama da za narednih 12 godina (namerno govorim o 12 godina, jer je toliko prošlo od Petog oktobra i promena sistema, kad smo se zakleli da definitivno i bespovratno odbacujemo „obrnutu ekonomiju“), stignemo „1989-tu“ i uđemo u 21 vek. Sa dve decenije zakašnjenja, ali „bolje ikad, nego nikad“.