za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
ANALIZA

Obrazovanje – ključni resurs za društveno-ekonomski razvoj

Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke za  Šesti bilten o socijalnom uključivanju 

 

Strateški prioritet Srbije je uključenje u Evropsku uniju. Ostvarenje ovog cilja zahteva neophodne promene koje treba da dovedu do ubrzanog društveno-ekonomskog razvoja naše zemlje, poboljšanja materijalnog položaja svih socijalnih grupa, porodica i svakog pojedinca. Znanje i obrazovanje su ključni resursi u ostvarenju ovog zadatka. Da bismo mogli da se razvijamo i primenjujemo nove tehnologije i time povećavamo zaposlenost, potrebno je da posedujemo neophodna znanja i da povećamo nivo obrazovanja našeg ukupnog stanovništva, posebno mladih generacija. Samo obrazovana Srbija može izboriti svoje ravnopravno mesto u modernoj Evropi.

Evropske integracije kao zamena za ideologije

Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, o „višku“ pragmatizma u srpskom višestranačju

Autor: Snežana Čongradin

Izvor: Danas

- U Srbiji su ideologije mrtve, odnosno živimo u potpuno neideološkom vremenu. Uostalom, ova država je u svojoj istoriji imala samo jednu snažnu i razvijenu ideologiju, a to je nacionalizam. Druge su bile prilično slabe ili nerazvijene. I sve stranke koje su bile na vlasti u Srbiji, uspele bi da se nađu na tim pozicijama, koristeći veliki deo nacionalističke retorike. Izuzetak su srpski komunisti u okviru SFRJ posle 1945. godine, ali to je posebna priča, kaže u razgovoru za Forum Žarko Korać, predsednik Socijaldemokratske unije, povodom ideoloških nedoslednosti na političkoj sceni Srbije.

Okrugli sto "Dosije korupcija"

U Medija centru u Beogradu održan je Okrugli sto na kojem je predstavljen prvi broj časopisa "Dosije korupcija".     

Pokretanje  časopisa  je  deo  projekta "Otvoreno  o  korupciji:  Na  putu  ka  efikasnim antikorupcijskim  politikama"  koji  realizuje  Toplički  centar  za  demokratiju  i ljudska  prava  u  saradnji  sa  Građanskom  čitaonicom  Pirgos,  Užičkim  centrom  za ljudska  prava  i  demokratiju  i  Timočkim  klubom,  uz  podršku  Fonda  za  otvoreno društvo.

Kandidate niko ne obaveštava o ishodu konkursa za posa

Najnovije istraživanje sajta poslovi.infostud.com, pokazalo je da čak  92% kandidata za posao generalno ne bude obavešteno o ishodu konkursa na  koji su se prijavili.

Dalji podaci ankete sprovedene na sajtu, pokazuju da tek 7% ljudi ponekad dobije povratnu informaciju od potencijalnog poslodavca, a svega je 1% od 3500 ispitanih reklo da im se poslodavci uvek jave. Samim tim, može se zaključiti da većina poslodavaca nažalost, i dalje propušta priliku da ljudima koji se prijavljuju na konkurse, pokaže da brine i da ceni njihovu zainteresovanost za radno mesto u firmi – što je praksa koja se u svetu podrazumeva.

Siva ekonomija pojede deset mostova godišnje

Najmanje milijardu i po evra srpski budžet gubi zbog nenaplaćenih poreza na transakcije koje se odvijaju u sferi sive ekonomije. Kroz sivu zonu godišnje prođe između četiri i pet milijardi evra, što je više od trećine ukupne godišnje razmene roba i usluga u Srbiji.

Kad bi Srbija ubrala bar trećinu poreza od onog što sada propušta da naplati, manjka novca u državnoj kasi ne bi ni bilo. To, dakle, znači da bi bilo više novca koji bi mogao da se koristi za investicije, zdravstvo, obrazovanje, socijalna davanja... 

Primera radi, izgradnja mosta preko Ade Ciganlije, bez pristupnih saobraćajnica, koštala je oko 120 miliona evra.To znači da bi za pare koje umesto u državnoj kasi završavaju u nelegalnim tokovima, godišnje moglo da se izgradi više od 10 takvih mostova.