za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

NAŠA TEMA: "ANTIFAŠIZAM U SRBIJI – JUČE I DANAS"

Centar za demokratiju u okviru projekta Demokratski politički forum organizuje debatu na temu "Antifašizam u Srbiji - juče i danas".

Dosledni opredeljenju da podstičemo debate o aktuelnim i kontroverznim pitanjima u našem društvu, smatrali smo opravdanim da i istorijske i aktuelne sporove oko antifašizma razmotrimo. Očigledni deficit antifašizma nastojimo da problematizujemo. Sve učestalije "revizije istorije" i pojava novih ocena antifašističke borbe, kao i mlak otpor marginalnim, ali i militantnim grupama i ideologijama šovinističke i nacionalističke orijentacije, nekritičke rehabilitacije, zbunjuju građane.
Twitter

NAŠA TEMA: "SRPSKO-AMERIČKI ODNOSI"

Centar za demokratiju u okviru projekta Demokratski politički forum organizuje debatu na temu "Srpsko-američki odnosi".

Naša je namera da na ovoj debati razgovaramo o srpsko-američkim odnosima razmatrajući potencijale za unapređenje naših odnosa, pre svega u ekonomiji, ali i u nauci i kulturi, unapređenju demokratije i drugim brojnim oblastima, nastojeći da naše razlike ne budu prepreka saradnji tamo gde je ona moguća, poželjna i neophodna.

Sa održavanjem ove debate koincidira i skora poseta Srbiji potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, te je ova debata dodatno i prilika da razmotrimo moguće domete ove posete i efekte koje će ona imati na našu zemlju i region.

Demokratski politički forum je projekat Centra za demokratiju kojim smo pokrenuli seriju debata o strateškim pitanjima razvoja Srbije i srpskog društva. Želimo da na Forumu, sa predstavnicima političkih stranaka, civilnog društva, stručnih krugova i drugih članova "političke zajednice" pokrenemo razgovore o različitim političkim projektima i javnim politikama. Namera nam je da ove debate, preko interaktivnog Internet sajta, učinimo što više dostupnim široj javnosti kako bi i građani, koji u njima ne učestvuju neposredno, mogli da izraze svoja mišljenja i predloge.
Twitter

Manje povreda na radu

Beograd -- U Srbiji je u prva tri meseca 2009. bilo pet smrtnih povreda na radu i 252 teške, što je znatno manje nego u istom periodu prošle godine, kaže Rasim Ljajić.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je povodom 28. aprila, Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu da je prioritet države ne samo donošenje zakona i propisa o bezbednosti i zdravlju na radu već i njihova stroga primena.

"Poslodavci su obavezni da obezbede uslove za bezbedan rad, a radnici su takođe obavezni da se pridržavaju striktnih procedura", poručio je Ljajić obilazeći gradilište tornja na Avali.

On je podsetio da su se tokom prošle godine u Srbiji dogodile 42 smrtne povrede na radu i 1.034 teške povrede.

Direktorka Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Vera Božić Trefalt precizirala je da je broj smrtnih povreda na radu u prva tri meseca 2009. manji za oko 20 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Ona je apelovala je na poslodavce da za vreme svetske ekonomske krize ne štede na merama zaštite na radu.
Twitter

NAŠE TEMA: "SINDIKATI I KRIZA"

Centar za demokratiju u okviru projekta Demokratski politički forum organizuje debatu na temu "Sindikati i kriza".

U okviru jedne od prethodnih debata "Mogući odgovori na svetsku ekonomsku krizu" čuli smo mišljenja različitih faktora: Vlade, poslodavaca i akademske javnosti. Izostala su mišljenja sindikata. Budući da kriza najteže pogađa, pre svega zaposlene, veoma je važno da čujemo i sindikalni glas.

Šta znači solidarnost društvene zajednice? Koja vrsta dijaloga i pritisaka se može očekivati? Kakve predloge imaju sindikati? Odgovore na sva ova pitanja potražićemo u demokratskom dijalogu na debati "Sindikati i kriza".
Twitter

NAŠA TEMA: "RODNA RAVNOPRAVNOST U SRBIJI - ŠANSE I PREPREKE"

Centar za demokratiju u okviru projekta Demokratski politički forum organizuje debatu na temu "Rodna ravnopravnost u Srbiji - šanse i prepreke".

Želja nam je da u ovoj debati čujemo ocene predstavnika/ca državnih institucija, nevladinih organizacija, univerziteta, sindikata i poslovnih udruženja o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji. 

Pored toga što Republika Srbija još uvek nije donela zakon o rodnoj ravnopravnosti, pitanje rodne osvešćenosti u našem društvu i potreba za integrisanim pristupom u unapređenju rodne ravnopravnosti zahtevaju da se o ovom pitanju govori iz ugla zakonodavstva, pravne zaštite, obrazovanja, kulture, zdravlja, socijalne zaštite, antidiskriminacione politike, preduzetništva i dr, sa ciljem definisanja politika u ovoj važnoj oblasti.
Twitter