za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

NAŠA TEMA: "DRŽAVA, DRUŠTVO I VERSKE ZAJEDNICE"

Centar za demokratiju u okviru projekta Demokratski politički forum organizuje debatu na temu "Država, društvo i verske zajednice".

Donošenje zakona protiv diskriminacije podstaklo je polemike u javnosti, kako oko samog zakona, tako i oko uticaja društvenih faktora i verskih zajednica na zakonodavne inicijative Vlade i Narodne skupštine. Različita reagovanja u javnosti ukazala su na oštru podeljenost javnosti oko uticaja kako predstavnika civilnog društva, tako i verskih zajednica.

Zbog toga nam je izgledalo potrebno da u debati Demokratskog političkog foruma razmotrimo odnose države, društva i verskih zajednica imajući u vidu naša i internacionalna (obavezujuća) rešenja.
Twitter

Mirko Đorđević: Njegoš u Hagu, a episkop Irinej u Novome Sadu

Besedio je episkop bački preosvećeni Irinej u Novom Sadu - u Matici srpkoj - na naučnom skupu o Njegošu. I još jednom je uspeo da šokira javnost - da li i naučnu, to ne znamo. U stvari, sve je to sasvim očekivano od poznatog egzorciste: čistio je grad od zlih duhova, danima, posle predstave pozorišta iz Modene. Video je tu zle duhove, a onaj ko je predstavu gledao, video je da u njoj dobro pobeđuje zlo. Nije to sve - telefonom je zvao policiju, i načelnik je u tren oka bio pod opasačem. Tužno i ružno, naravno, ali tu smo gde smo, zbunjeni na palanačkom raskršću, i skoro nećemo na svetlo dana. Besedio je i o Statutu Vojvodine - A SPC je u vojvođanskoj autonomiji imala crkvenu, školsku i delom političku autonomiju. Imala je barok i zlatno doba svoje reforme. I raspisali se sada brzopisci: to su "rane od klinaca" na telu nekakvoga pravoslavlja. Njihovog, drugog nema i ne može biti. I sve je to tako prazno da čovek nema o šta glavu da razbije.

Sada, pak, priča o Njegošu i to u vezi sa Zakonom o zabrani diskriminacije. Bio bi, kaže episkop Irinej, i Njegoš osuđen za netoleranciju, možda bi ga i u Hag. Baš neukusno, i dozlaboga loše. Grmeo je pustinjak cetinjski protiv Dositeja, tražio je zabranu njegovih dela. I da ne beše kneza Miloša, prva sabrana dela tog pisca bila bi zabranjena. A bio je Njegoš valjda oličenje tolerancije i za pravo drugog i drugačijeg. Neka mu bude, ali nije tako bilo: njegoševska pesnička retorika je naglašavala kako "hodža riče na ravno Cetinje" i kako ćemo ići do kraja u istrebljivanju drugih.
Twitter

Srbija razgovara: Predlog zakona o zabrani diskriminacije

Hočevar: Zakon diskriminiše judeohrišćansku tradiciju
Vodinelić: Amandmane crkava pisala osoba bliska DSS-u

Kada je Vlada Srbije, na predlog tradicionalnih crkava i verskih zajednica, povukla iz skupštinske procedure Predlog zakona o zabrani diskriminacije, samo dan pre nego što je parlament trebalo da se o njemu izjasni, deo javnosti protumačio je to kao mešanje crkve u državna pitanja. S druge strane, crkve su, uz objašnjenje da nisu bile pozvane na javnu raspravu, kao razlog za svoje zahteve navodile i neprecizne formulacije koje bi mogle da ugroze slobodu ispovedanja njihove vere, ali i, kako su rekli, da ovakav tekst na mala vrata uvodi prava kojima se vređaju javni moral i osnovne etičke, odnosno, objektivne vrednosti.

Crkve i verske zajednice nisu zadovoljne delimičnim izmenama u tekstu zakona koje je vlada prihvatila 13. marta, smatrajući da će ovaj propis ako se usvoji u Skupštini biti diskriminatoran.
Twitter

SERBIA: Religious freedom survey, February 2009

By Drasko Djenovic, Forum 18 News Service

In its survey analysis of freedom of thought, conscience or belief in Serbia, Forum 18 News Service notes that the most serious remains violent attacks, especially on Jehovah's Witness and Adventist property. The numbers of these attacks have been declining, and a crucial factor in this has been positive changes in media portrayals of non-Serbian Orthodox communities. Gaining legal status is difficult for communities defined by the Religion Law as "non-traditional" who must apply for recognition, and may face apparently arbitrary denials of status. This leads to practical problems for some communities, such as an inability to employ people. Restitution of confiscated property is a problem for most religious communities, including the Serbian Orthodox Church which suffered most communist-era confiscations. Legally, restitution of Jewish property confiscated in the Second World War is also difficult. Education is a sensitive issue, with problems such as negative portrayal of "non-traditional" communities in school religious education.
Twitter

Naša tema: "Besplatni udžbenici osnovcima - ustavna obaveza države i racionalni interes društva"

Centar za demokratiju u okviru projekta Demokratski politički forum organizuje debatu na temu "Besplatni udžbenici osnovcima - ustavna obaveza države i racionalni interes društva".

Besplatno osnovno obrazovanje proklamovale su skoro sve države pridružavajući se "Pakta o građanskim pravima i slobodama" koji obrazovna i kulturna prava stavlja uz bok sa političkim pravima građana. Naš Ustav propisuje članom 71 "Osnovno obazovanje je obavezno i besplatno".

Ali, iako postoji opšta saglasnost da se proklamovana prava poštuju, otvorena je debata o načinima da se to ostvari. Naša želja je da u javnoj debati, zajedno sa Ministarstvom prosvete, dođemo do najboljih rešenja. U radu okruglog stola učestvovaće i ministar prosvete dr Žarko Obradović.
Twitter