za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

Besplatni udžbenici samo na pozajmicu

Prvačići dobijaju knjige na korišćenje

Kada u septembru sednu u školske klupe, đaci prvaci dobiće besplatno svoje prve udžbenike. Lepo zvuči, ali deca će knjige morati da vrate. Poklon je praktično samo pozajmica. Ono što je najgore većina priručnika za osnovce je interaktivnog tipa, mališani po knjigama pišu, crtaju, rešavaju zadatke. Budući prvaci ovog puta to neće smeti da rade jer će njihovi roditelji morati da plate oštećene knjige.

- Neka nam već jednom kažu koliko para treba da damo da nam deca valjano uče! Prvo nas obraduju i kažu imaćemo besplatne knjige, a onda objašnjavaju da je to zapravo samo služenje tim knjigama. Verujem da će većina roditelja pristati na kraju godine da plati te knjige, bolje nego da zastrašuje decu - kaže Zoran Vučković iz Beograda, roditelj budućeg đaka prvaka.

Roditelji su revoltirani i osećaju se prevareno. Prosvetni radnici su šokirani jer smatraju da deca tog uzrasta moraju da „svojataju“ udžbenik i jedino tako mogu da uče. U Ministarstvu prosvete su pak ponosni na ovu akciju za koju su izdvojili 180 miliona dinara. Ideja je da iz istih knjiga uči tri generacije, „poklonjene“ knjige deca vrate na kraju godine, pa one „idu dalje“ za sledeću generaciju. Država će, zapravo, na tri godine kupovati nove udžbenike za isti razred, a svake naredne plaćaće komplete za po jedan stariji razred. Tako će za osam godina Srbija dobiti besplatno školovanje u osnovnim školama.
Twitter

Od sledeće školske godine besplatni udžbenici

Naredne jeseni u klupe sešće prva generacija đaka koja će tokom celog školovanja učiti iz besplatnih školskih knjiga

Sledeća generacija đaka prvaka trebalo bi da bude i prva generacija učenika koja će u Srbiji učiti iz besplatnih udžbenika tokom celog osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Svakog učenika prvog razreda osnovne škole 1. septembra sledeće godine trebalo bi da u učionici, na školskoj klupi, čeka besplatni komplet udžbenika. A školske 2010/11. godine besplatne školske knjige biće deljene i prvačićima i osnovcima drugog razreda. Godinu kasnije udžbenici će biti džabe i za trećake. I tako redom. Prvi put u našoj zemlji će početi da se učenicima besplatno daju udžbenici bez obzira na situiranost njihovih roditelja. Želja sadašnjih prosvetnih vlasti je da za dvanaest godina udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce u našoj zemlji budu besplatni, kao što je to već sada u mnogim zemljama. 

- Voleli bismo da od sledeće školske godine svi učenici u Srbiji uče iz besplatnih udžbenika, ali to jednostavno nije moguće, jer je naša država siromašna. Zato smo profesor Dragoljub Mićunović i ja smatrali da će ta naša ideja o besplatnim udžbenicima moći da se ostvari postepeno - objašnjava za naš list ministar prosvete Srbije profesor dr Žarko Obradović.
Twitter

NAŠA TEMA: "OMLADINA I NASILJE"

Debata na temu "OMLADINA I NASILJE", u okviru projekta Demokratski politički forum koji vodi Centar za demokratiju, biće održana u petak, 27. februara 2009. od 11 do 14 časova u sali Narodne banke Srbije, Nemanjina 17 (ulaz iz Svetozara Markovića, II sprat).

Ova debata je, kao i serijal DPF o obrazovanju u Srbiji, naš doprinos pronalaženju sistemskih rešenja za podršku mladima. Izuzetno nas zabrinjavaju podaci da su mladi kod nas među najčešćim počiniocima, ali i žrtvama krivičnih dela. Mnoga istraživanja, kako inostrana, tako i domaća, ukazuju na to da ekonomsko propadanje i socijalna polarizacija utiču na porast opšte stope kriminaliteta. Posledice svetske ekonomske krize mogu lako postati dodatni okidač u tom pravcu. Posebno treba da nas brine što su i deca u osnovnoj školi povezana sa različitim oblicima vršnjačkog nasilja.
Twitter

Škola bez nasilja - ka sigurnom i podsticajnom okruženju za decu

„U školi, kao i u sportu, moramo stalno da se usavršavamo. Svako od nas i kada izgubi treba da zna šta kod sebe treba da popravi... i da nastoji da to i uradi. U sportu treba težiti priznanju, ali stalno treba imati na umu i da je sport više od osvajanja trofeja. To je prostor za razvoj, za druženje, zabavu u kome svi imaju pravo da učestvuju. I u kome samim učestvovanjem pobeđuju.“

Ana Ivanović,
Nacionalna ambasadorka UNICEF-a za Srbiju

Nasilje među decom

Osnovno-školski uzrast je, na žalost, često povezan sa različitim oblicima nasilja: od kažnjavanja, preko represivnog disciplinovanja, do raznih oblika vršnjačkog nasilja, poput ogovaranja, širenja laži o drugima, isključivanja iz zajednice vršnjaka, udaranja i sl. Dečaci i devojčice su podjednako skloni nasilnom ponašanju, s tim što dečaci više ispoljavaju fizičko, a devojčice psihološko nasilje.
Twitter

Banalna čarka u trenu se preobrati u ubistvo

Policijske statistike kažu da su maloletni prestupnici prošle godine počinili za oko devet odsto manje krivičnih delikata nego 2007, ali su vesti o tim krivičnim delima sve dramatičnije

„Hajde da vam pokažemo naš ’štek’, polazi”, kaže reporterima „Politike” vođa grupe devojčica iz osmog razreda škole „Braća Stamenković”. Pozvala je i jednu vršnjakinju iz odeljenja. Nju je samo jednom „izlemala”. Predvodnica je nabacila kapuljaču, a onda su to učinile i njene pratilje. Furaju taj fazon.

Užurbano smo stigli do njihovog skrovišta kome su višespratnice okrenule leđa.To je njihovo carstvo. Kraljica bunta, kako je zovu, popela se na protivpožarne stepenice kao na tron i počela da priča anegdote iz njihove svakodnevice.
Twitter