za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

Vaspitni nalog ispred optužnice

Kroz Vaspitno-obrazovni dom „Mladost” u Kruševcu za 62 godine prošlo više od deset hiljada štićenika

Maloletnici u Rasinskom okrugu poslednjih nekoliko godinačine sve veći broj prestupa, a najčešće kradu,neki zbog siromaštva, drugi zbog droge, treći iz obesti.

Prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Kruševcu, učešće maloletnikau ukupnom broju počinjenih krivičnih dela iznosi 9,17 odsto. Prošle godine, u odnosu na 2007, statistika beleži povećanje broja krivičnih dela maloletnika za 29 odsto!

Maloletni prestupnici su tokom 2008. godine najčešće nasrtali na imovinu (82 odsto prestupa) au šest odsto slučajeva napalisu život i telo drugih lica. Reč je o povredi dostojanstva ličnosti i morala, silovanju, držanju i stavljanju u promet opojnih droga i „ostalo”.
Twitter

Da nisam ja njega, on bi mene

Tragično rivalstvo „Delija” i „Grobara”

U trenutku kada je 2005. godine zbog navijačkog šala ubio vršnjaka, mladić iz Obrenovca bio je na pragu osamnaeste. Po završetku sudskog postupka, vođenog pred Okružnim sudom u Beogradu, oglašen je krivim za ubistvo i nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na tri i po godine maloletničkog zatvora. Ubrzo po pravosnažnosti presude, upućen je na izdržavanje kazne u Kazneno-popravni zavod u Valjevo,jedini zatvor za maloletnike u Srbiji. Tu je od oktobra 2006. godine i jedan je od 25 osuđenika koji su ovde na odsluženju kazne za najteže delo.

- Prolazi…nekako - u dahu govori ovaj mladić. - Ostalo mi je još godinu i po. Radim kao konobar. Na delo me je navela borba za život… Neke situacije ne mogu da se dokažu, pa tako ni moja… Prilika u kojoj sam se našao bila je krajnje glupa. Zbog navijanja. Najpre smo se zakačili zbog rivaliteta između „Zvezde” i „Partizana”. I to se vuklo mesecima. Jednoga dana smo ih sačekali posle škole. Krenuli su na mene i brata. Mene su dva-tri puta udarili štanglom u glavu, a posle toga su napali brata. Nekako sam uspeo da izvučen nož, a posle se desilo to što se desilo. Izbo sam dvojicu. Jedan je umro.
Twitter

Nadmetanje za glavnu facu

Posle dobijenih batina žrtve često nastavljaju da se druže sa grubijanima jer nemaju kud

U večernju osmogodišnju školu „Braća Stamenković” ide i četrnaestogodišnji M. Đ., dečko sa naočarima koji sve vreme gleda u pod,dok sa nama deli svoju traumu i priča kako su ga dvojica pretukla.

,,Pre dva meseca vraćao sam se iz škole i u blizini autobuske stanice neko me je udario po glavi. Pao sam, a dvojica sa kapuljačama nastavili su da me šutiraju u glavu i stomak. ’Ovo je opomena od Alekse’, rekli su mi. A taj Aleksa ide sa mnom u odeljenje. Otkako sam došao u ovu školu nazivao me je klošarom i majmunom. Tog dana sam mu uzvratio istim rečima. I te večeri stigla me je kazna”, žali se M. Đ.
Twitter

Ubio zbog duga od 200 evra

Zapisi iz KP doma

Sa Bogoslovije - u zatvor

Ž. J. iz Boljevaca, nedaleko od Surčina, imao je 16 godina kada je udarcima bejzbol palicom, na smrt pretukao sedamnaestogodišnjeg Roma Branka Jovanovića. Govorilo se tada da je povod za ubistvo bila Jovanovićeva boja kože. Motiv je, međutim, bio sasvim nešto drugo. Okružni sud je, za ubistvo na svirep način kako je okvalifikovano delo, Ž. J. izrekao zatvorsku kaznu od deset godina.Služi je u KPD Valjevo.

Sada, dve godine od ubistva, Ž.. J. kaže da su problemi koji su postojali između pokojnog Jovanovića i njega mogli da budu rešeni drugačije.
Twitter

Srednjoškolski život u vreme krize

Dok mladi iz Beograda planiraju da se odreknu uglavnom putovanja, njihovi vršnjaci iz manjih gradova u Srbiji najčešće moraju da se odreknu hrane.

Apsolventska ekskurzija u Španiji, master studije u Italiji, koncert omijene grupe u Beču, ipak će morati da sačekaju dok Srbijom ne prođe ekonomska kriza, rekli su studenti i srednjoškolci iz Beograda. Njihovi vršnjaci iz manjih gradova jedva sastavljaju kraj sa krajem. Ipak, ima i onih koji uveliko zarađuju, ali uglavnom nezakonito.

Sendvič u kiosku kod prokupačke gimnazije košta oko 80 dinara, a ukoliko odustanete i od sendviča i od soka imaćete dovoljno da odete na neki koncert ili izađete sa društvom, kaže srednjoškolka iz Prokuplja Milena Milenković.
Twitter