za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

Brutalni obračuni mladih sve češći

Nasilje među mladima

Nesvakidašnji primeri maloletničke delikvencije, kao što su slučaj u Nišu i Kikindi, nažalost, samo su poslednji slučajevi u nizu iskazivanja brutalnosti mladih. Tuče mladih uglavnom prerastu u potezanje noževa, zadirkivanja između učenika se okončavaju premlaćivanjem, a ucene i svađe završavaju ubistvom.

Učeniku prvog razreda Mašinsko-elektrotehničke škole, Ivanu Radivojeviću (15) iz sela Čepure kod Paraćina, u septembru ove godine, školski drugovi naneli su teške povrede desnog oka, polomili mu nos i jagodičnu kost. Posle objavljivanja ove vesti ovdašnja javnost bila je zaprepašćena koliko samim činom nasilja toliko i razlogom zbog kojeg je učenik brutalno pretučen.
Twitter

Nasilje kao životni stil

Četiri mlada života ugašena u Srbiji u prva četiri mjeseca ove godine. U Sarajevu ove zime u tramvaju ubijen sedamnaestogodišnjak. Osam metaka ispaljeno na troje mladih ljudi koji su se slučajno našli na ulici u srcu Zagrebu prošle subote. I dok su se još do jučer za nasilje među mladima krivili crtići, filmovi, video igre, danas psiholozi i sociolozi ističu da je poratno doba ostavilo duboke tragove na dušama i psihi, ali i na svjetonazoru generacije koja je rođena u ratno vrijeme. Da li je nasilje među mladima u državama regije postalo stil života, kako se izdići iz okruženja u kojemu se često zaboravljaju civilizacijske norme ponašanja?
Twitter

Mladi sve suroviji

Granica maloletničkog nasilja sve niža, krivična dela sve teža

Porodica, nastavnici i država moraju temeljno da se uključe u rešavanje nasilja među mladima, pošto živimo u svetu poremećenih društvenih vrednosti

BEOGRAD - Začarani krug nasilja i surovosti među mladima postaje sve zamršeniji. Starosna granica delinkvenata sve je niža, oblici brutalniji, a životi vršnjaka ugroženi.

Radomir Zdravković, devetnaestogodišnji maturant iz Leskovca, tragično je preminuo kada je ga je u nedelju u centru grada nožem u prepone posle kraće svađe ubo dvadesetogodišnji Miloš L. Prethodno je iskrvario, a ni višesatna operacija nije pomogla da mu se život spase.
Twitter

Sonja Liht: Parlament „Usko grlo”

Ovde se ne shvata koliko je rad na novom skupštinskom poslovniku značajan za evropske integracije, ocenila predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova

Evropska unija neće nikada tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, ali će zahtevati uspostavljanje dobrosusedskih odnosa, pošto ne želi da problem Beograda i Prištine bude prenet u EU, izjavila je predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova i predsednica Centra za političku izuzetnost Sonja Liht. Ona je podsetila da „EU zahteva od svih svojih članica da uspostave susedske, pogranične i regionalne kontakte jer ne želi problem da uvede u svoje redove”.

Govoreći o negativnom reagovanju srpskih vlasti na formiranje Kosovskih bezbednosnih snaga, Lihtova je ocenila da tu očigledno postoji problem neusaglašenosti s rezolucijom 1244, čijoj bi se izmeni usprotivile stalne članice Kina i Rusija.

- Lično sam ubeđena da je Srbija učinila mnogo, pošto je uspela da svoju bitku za integritet postavi na međunarodno-pravni osnov, što je civilizacijski pomak za ovo područje. Ogromna je odgovornost da se pojedinačnim inicijativama ne ugrozi ono što smo već postigli - naglasila je Sonja Liht. Ona je rekla da pitanje komunikacije s Prištinom nije samo političko pitanje, već da je to pitanje opstanka svih na balkanskim prostorima, „tako da će otpori, koji sada postoje na obe strane, morati da budu savladani”.
Twitter