za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

Birokratija koči zapošljavanje

Francuska kompanija „Nina lizari" koja već radi u Srbiji sprema je za nova zapošljavanja, ali ne može da pronađe odgovarajući prostor za proširenje proizvodnje.

Firma koja je obezbedila novac za novu investiciju i plasman robe na francusko tržište već godinu dana pokušava da sa Agencijom za privatizaciju postigne dogovor o kupovini „Mladosti", nekada uspešne mioničke šivare, koja je već godinama zakatančena, ali pomaka nema.

Twitter

Otkazi i šikaniranje zbog ukazivanja na malverzacije

Beograd - Uzbunjivači, odnosno ljudi koji prijave slučajeve korupcije, u Srbiji ne uživaju zaštitu, već često bivaju kažnjavani, otpuštani sa posla i maltretirani samo zbog toga što su u svom preduzeću prijavili teške oblike malverzacija. 

Za samo godinu dana, otkako postoji portal www.pistaljka.rs, na kojem građani uz zaštitu identiteta mogu da prijave korupciju, podneto je više od 800 prijava iz svih krajeva zemlje. 

Twitter

Bolja zaštita uzbunjivača

Izvor: RTS 

Agencija za borbu protiv korupcije predstavila pravilnik o zaštiti uzbunjivača, osoba koje ukazuju na kriminal i korupciju. Učesnici okruglog stola o zaštiti uzbunjivača slažu se da je pravilnik nedovoljan.

Srbiji je potreban zakon za zaštitu osoba koje prijavljuju sumnje na korupciju, takozvanih uzbunjivača. Za sada je to pitanje rešeno samo pravilnikom, pa stručnjaci za borbu protiv korupcije ocenjuju da je neophodno da Parlament donese odgovarajući propis.

Twitter

Antikorupcijsko savetovalište (ALAC)

Izvor: www.transparentnost.org.rs

Jedan od razloga zbog kojeg borba protiv korupcije ne daje za sada pune rezultate jeste činjenica da mnogi građani koji se sa ovom pojavom suočavaju ne poznaju u dovoljnoj meri pravne mogućnosti koje im stoje na raspolaganju u takvim slučajevima, ili pak nemaju dovoljno poverenja u rad institucija koje bi te probleme trebalo da rešavaju.

Glavni cilj projekta uspostavljanja pravnog savetovališta jeste zato da se poveća učešće građana u borbi protiv korupcije, i da se poveća kako broj prijavljenih, tako i broj rešenih slučajeva korupcije.

Transparentnost – Srbija, kao organizacija koja je posvećena kreiranju i sprovođenju uspešne antikorupcijske politike u Srbiji želi da doprinese ostvarenju tih ciljeva. Radi toga, rešili smo da otvorimo savetovalište. Savetovalište, u kojem će raditi volonteri i sa kojim će sarađivati pravni savetnici će primati pozive od građana koji se osećaju kao žrtve korupcije ili koji su za koruptivno ponašanje saznali na drugi način i žele da se ono spreči ili mehanizmi korupcije razotrkiju.

Twitter

Srbija razgovara: Podela besplatnih udžbenika

Dr Vladimir Stojanović, profesor Saobraćajnog fakulteta i Gordana Knežević Orlić, direktorka IK „Klet” (Foto D. Jevremović)

Knežević Orlić: Neću prestati da se bunim dok mi neko ne objasni s kojim pravom Ministarstvo prosvete krši zakon koji je samo donelo. Što se tiče profita, nećemo se više baviti izdavaštvom, kupićemo zemlju i gajićemo krave ako je to profitabilnije; Stojanović: Jasno je da se od knjige niko neće obogatiti, ali da ima dosta profita, ima. Udžbenici imaju jednu pogodnost – svake godine moraju da se kupe i naravno da izdavači, da bi ostvarili profit, moraju svake godine da ih prodaju

Twitter