za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
DPF Preporučuje

EP: Monopoli teško ugrožavaju tržišnu privredu u Srbiji

BRISEL - Evropski parlament (EP) smatra da u Srbiji "postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede", koja je jedan od temeljnih uslova za ulazak neke zemlje u članstvo Evropske unije.

Kako se navodi u rezoluciji o Srbiji, koju je danas u Briselu usvojio Spoljnopolitički odbor EP, "pogubne posledice ekonomske krize su pogodile tu zemlju", ali je "primljeno na znanje da je najnovija revizija stend-baj aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom propraćena pozitivnom ocenom makroekonomske politike Srbije".

Evropski parlamentarci traže od srpskih vlasti da "učine sve u svojoj moći da zaštite ranjive grupe u društvu od posledica te krize".

Oni, međutim, "ponovo ukazuju na to da postojanje monopola teško ugrožava razvoj u punoj meri delujuće tržišne privrede" i "zato pozivaju vladu (Srbije) da preduzme opipljive mere da bi se obezbedila istinska politika konkurencije koja će ukinuti monopole".

U rezoluciji o "Procesu evropske integracije Srbije" podvlači se i da dalje postoje bitne prepreke za uključivanje malih i srednjih preduzeća u privredu, a "pozdravlja se postavljanje tržišnih regulatora na više sektora i očekuje da će vlasti zajamčiti nezavisnost tih tela kako bi se sprečilo njihovo 'zauzdavanje'".
Twitter

Intervju DPF: Marko Đurišić

Marko Đurišić, član Odbora za bezbednost Skupštine Srbije

Navijačko nasilje i nasilje ekstremnih desničarskih organizacija koje se odvijalo na ulicama Beograda i na sportskim utakmicama, otvorilo je mnoga pitanja. Član ste Odbora za bezbednost Skupštine Srbije, bili ste među prvim funkcionerima koji su ušli u sedište Demokratske stranke dok je zgrada još uvek gorela. Tačno deset godina nakon petooktobarskih promena u kojima ste takođe učestvovali, kako danas ocenjujete mogućnost države, društva, političke elite da stane na put nasilju i ekstremizmu?

Država mora da nađe odgovor na ovakve pojave i ne sme se tražiti opravdanje u teškom ekonomskom trenutku u kome živimo. Mi na žalost više od 20 godina živimo u teškim vremenima kada smo prolazili kroz ratove, sankcije, izolaciju i razaranje jednog društvenog poretka.

Deset godina od petooktobarskih promena očigledno nije bilo dovoljno za popravljanje načinjene štete, pogotovo ako sagledamo da je i u to vreme bilo ozbiljnih udaraca na naše društvo koje su omele to "ozdravljenje" (ubistvo premijera Đinđića, proglašenje nezavisnosti Kosova, ali i nespremnost vlade Vojislava Koštunice da se uhvati u koštac sa problemima sa kojima živimo).

Skupština Srbije upravo raspravlja o Predlogu zakona o izmenama Zakonika o krivičnom postupku kojim se predlaže mogućnost produžavanja trajanja pritvora za krivična dela koja u sebi sadrže elemente nasilja. Ovu hitnu izmenu predložila je Vlada kao jednu od mera za obračun sa huliganima. Šta je po Vašem mišljenju još potrebno učiniti da se slike koje smo videli desetog i jedanaestog oktobra ne bi ponavljale? 

Pomenuta izmena zakona samo je jedna od mera koja treba da doprinese da se takve stvari više ne dešavaju u našoj zemlji. Ipak smatram da je mnogo važnije da se kroz stvaranje drugačijeg sistema vrednosti promeni odnos našeg društva prema nasilju uopšte. Kroz rad sa mladima takvo huligansko ponašanje treba da bude neprihvatljivo mladim ljudima u budućnosti.
Twitter

Intervju DPF: Dušan Filimonović

Dušan Filimonović, direktor Britansko-srpske privredne komore 

Na koji način se po Vašem mišljenju stvara veza između monopola i sistemske korupcije? 

Svaki uspešan privrednik želi da bude bolji od svoje konkurencije i da je istisne sa tržišta da bi stekao monopolistički status i to je normalna stvar. Ono što nije normalno je mešanje državnih institucija koji čestim promenama pravila igre pomažu jedne na uštrb drugih i direktno utiču na stvaranje monopola. Nažalost u zemljama u tranziciji sa nedovoljno jakim pravnim sistemom kakva je Srbija dolazi do sprege visokog kapitala i politike što dovodi do jake sistemske korupcije. Nama je potrebna jaka i temeljna reforma institucija! 

Kako komentarišete najave da Vlada priprema strategiju za borbu protiv monopola? Šta je do sada bila prepreka da se monopolisti ograniče, odnosno da se uspostave zdravi mehanizmi konkurencije? 

Koliko ja znam, Vlada je do sada donela preko 90 strategija ali malo se uradilo na njihovoj konkretnoj primeni. Postoje zdravi mehanizmi konkurencije koji se relativno lako mogu uvesti i uporedo bi trebalo dati veća ovlašćenja kao i jaču logističku podršku Komisiji za zaštitu konkurencije. Glavna prepreka do sada je bila da nije bilo iskrene političke volje.

Kako se problem postojanja monopola reflektuje na potencijal stranih investicija u Srbiji? Da li i koliko Srbija gubi zbog svoje politike na polju zaštite konkurencije? 

Interes stranih investitora za pozicioniranjem na naše i okolna tržišta postoji ali mnogi su bili odbijeni raznim administrativnim preprekama same vlasti koja je indirektno štitila postojeći monopolistički status nekih kompanija na ovom tržištu. Mislim da bi trebalo dosta poraditi na liberalizaciji našeg tržišta i uspostavljanju jasnih mera na zaštiti konkurencije. Mislim da Srbija dosta gubi na sporom uspostavljanju strategije za borbu protiv monopola i korupcije. 
Twitter

Lažni rat protiv monopolista

Država štiti firme koje zloupotrebljavaju tržište

Ministar poljoprivrede najavio je - ratovaćemo protiv kartela. Odlično, ali ako zaista hoćete s nekim da ratujete, onda mu to ne najavljujete. Ali ministar odlazi u posetu „Imleku“ i saopštava nam da je dogovoreno da se povećaju subvencije i da će time sve da se sredi, rekao je profesor Pravnog fakulteta Boris Begović na skupu „Monopoli i karteli u Srbiji“ koji je prošle nedelje organizovao Centar za demokratiju.

Nekoliko godina unazad u opticaju su nezvanične procene prema kojima je život u Srbiji zbog monopola skuplji za 20 do 30 odsto, a samo zbog previsokih trgovačkih marži prosečna srpska porodica ima ekstra izdatak od 500 evra godišnje. Većina učesnika skupa koji je organizovao Centar za demokratiju smatra da je za takvo stanje odgovorna država jer, kako je rekao Boris Begović, monopoli se stvaraju direktno odlukama izvršne i zakonodavne vlasti. No, umesto da se govori o tome, sve češće se protura teza koju, kako je rekla profesorka Ekonomskog fakulteta Dana Popović, narod voli da čuje: „Od pokvarenih političara koje mrzimo, još više mrzimo privrednike i monopoliste, pa će, tobož, političari da uzmu stvar u svoje ruke i da postanu naši spasioci.“

- Kažu prodaće se „Maxi“, pa će dovesti konkurenciju. A što je dosad nisu doveli? Kad je lanac „Kora“ pre šest godina došao i kad je to moglo da se izvede, to se nije dogodilo zato što je „Delta“ imala neformalne kanale da to spreči - rekla je Popovićeva, ističući da bi otvaranjem granica i liberalizacijom spoljne trgovine nestala polovina sadašnjih monopola.
Twitter

Monopoli su rezultat prodaje velikih preduzeća

BEOGRAD - Monopoli na tržištu hrane nisu nastali zato što smo zatvorili tržište, niti zato što smo ga previše otvorili, već zato što smo prodali najveća preduzeća prehrambene industrije, koja su nekad bila ili svojina zadruga ili dislocirana izvan trgovačkih centara, izjavio je Tanjugu potpredsednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić.

On je povodom tvrdnji da su monopoli prehrambene industrije nastali jer nam je tržište suviše zaštićeno, pa su cene visoke, rekao da to nije tačno, dodajući da „danas najmanje govorimo o proizvođačima na selu, što se vidi na primeru mleka, gde su celu priču vodili oni koji snabdevaju tržište sa samo 18 odsto proizvodnje”.

Jevtić je ukazao da je 82 odsto proizvodnje tržišnih viškova na selu, a te proizvođace niko ništa nije pitao, dok su oni istovremeno izloženi najvećoj eksploataciji, jer se njihov promet uglavnom odvija preko nakupaca, dakle u zoni sive ekonomije, tako da oni i ne znaju šta se dešava na tržištu.

„Oni čekaju na ulicama da prodaju svoje mleko otkupljivačima, naplate kad im mlekara i država daju subvenciju, odnosno kad mlekara plati, a njihova cena je oko 10 dinara niža nego što je cena velikih farmi, i tu su se sada isprepletali mnogi odnosi”, ukazao je Jevtić.
Twitter