za odgovorna politiČka reŠenja
logo
logo
MOŽE LI SRBIJA BEZ NAUKE?
Pretraga
"Osloboditi medije od stega vlasti"

Fondacija Slavko Ćuruvija upozorila je, na dan obeležavanja 15 godina od ubistva Ćuruvije, da su sloboda govora i bezbednost novinara u Srbiji i dalje ugroženi.

Oni podsećaju da su u prethodnom periodu uhapšeni osumnjičeni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika "Dnevnog telegrafa", "Evropljanina", ali da još nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva, kao i da moralna odgovornost onih koji su učestvovali u vlasti u vreme ubistva nije pokrenuta.

Fondacija podseća i da su ubistva novinarke "Duge" Dade Vujasinović i dopisnika "Večernjih Novosti" Milana Pantića još bez sudskog epiloga. 

"Vrednosti za koje se borio Slavko Ćuruvija, kao što su sloboda govora i pravo urednika da sami uredjuju svoje novine u skladu sa standardima profesije, ali i po zakonu, još nisu dostignute", navodi se u saopštenju. 

Slavko Ćuruvija fondacija smatra da država mora da preduzme odlučne mere kako bi se osigurala sloboda medija i stvorila klima da novinari svoj posao obavljaju po najvišim standardima profesije. 

Oni ukazuju da je neophodno oslobađanje medija od stega vlasti, koje direktno ili indirektno nastavljaju da vrše uticaj na uređivačku politiku medijskih kuća.

 

Pomak u odnosu na prošlu godinu

Istovremeno, Komisije za istraživanje ubistava novinara saopštila je da su prošle godine, prilikom obeležavanja ubistva Ćuruvije, izrečene nade da će naredne godine biti nekih pomaka u identifikaciji ubica i naručilaca. 

"Ove godine, možemo da kažemo da su istražne radnje intenzivirane do nivoa koji se može definisati kao privođenje kraju prikupljanja dokaza i iskaza neophodnih za podizanje optužnice. Zakonski rok za podizanje optužnice je šest meseci i verujemo da taj rok neće biti iskorišćen već da će optužnice, nadamo se, biti podignute pre roka", stoji su saopštenju Komisije. 

Takože se kaže da su ranije, nadležni državni organi su, radeći na ovom slučaju, prikupili niz podataka, saznanja i dokaza, i uvek im je nedostajalo malo da se ovaj slučaj reši, a upravo to "malo" je donela Komisija koja je objedinila snage i stvorila atmosferu u kojoj je proaktivnim pristupom to malo nadomešteno i mi sada po prvi put imamo zvanično osumnjičene za ovaj zločin, koji su u pritvoru. Na ovaj način je svim zločincima poslata poruka da nema zaštite od krivičnog gonjenja, a za najteže zločine ni zaborava koji donosi protok vremena, stoji u saopštenju Komisje 

Kimisija podseća i da je za jednim optuženim raspisana međunarodna poternica, a policijski organi i institucije pravosuđa nastoje da identifikuju zemlju u kojoj se nalaze da bi preduzele sve radnje koje bi omogućile privođenje pravdi. U ovom slučaju, Komisija navodi da nastoji da senzibilira institucije i međunarodnu javnost da to bude prioritetni zadatak svih, jer nekažnjivost ubica novinara je globalni problem, a UN su pre dve godine pokrenule globalnu inicijativu protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima. 

"Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije tretira se kao simboličan, kako bi se opisalo vreme terora protiv medija i novinara devedesetih. U isto vreme, on je postao i simbol koji opisuje nečinjenje ili nedovoljno činjenje da se slučaj-simbol reši. A danas nastojimo da istrage specijalnog tužilaštva i rad Komisije takođe postanu simbol kako je posle 15 godina ipak moguće osumnjičene počinioce i nalogodavce privesti procesu koji definiše pravni poredak zemlje, kako bi kroz fer suđenje bilo utvrđeno ko je ubio Slavka Ćuruviju, po čijem nalogu, sa kojim motivom. A Komisija za istraživanje ubistava novinara baviće se i time ko je sve i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih ovih godina, ko nije činio ono što je morao da uradi i zbog čega", navodi se još u saopštenju. 

Članovi Komisije posebno pozdravljaju i podržavaju rad Fondacije Slavko Ćuruvija, koja će takođe pomoći da se ciljevi na kojima radimo realizuju, a ideja nekažnjivosti nasilja nad novinarima nametne kao jedna od ključnih kada je reč o slobodi novinara i medija. 

Komisija nastavlja da radi na ovom slučaju, s tim što je glavni deo posla u rukama Tužilaštva za organizovani kriminal koje privodi kraju rad na saslušavanju mogućih počinilaca i svedoka, prikupljajući sav dokazni materijal. Nastavićemo da se bavimo i ambijentom u okviru kojeg je bila kreirana klima da se izvrši streljanje Slavka Ćuruvije, koje je i od vrha države definisano kao ubistvo od strane vlasti, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: B92, petak 11. april 2014.

Twitter